Artık Ayrımcılığa Uğramıyorum!

ANASAYFAYA GERI DÖN

Artık Ayrımcılığa Uğramıyorum!

Merhaba, ben savaştan dolayı Türkiye’ye gelmiş Suriyeli hazır giyim işçisiyim. İstanbul’da bir konfeksiyon atölyesinde çalışıyorum. Çalıştığım atölyede önceden çalışma şartları çok kötüydü ve en kötü işleri bize yaptırıyorlardı. Bize diğer işçilerden daha düşük maaş veriyorlardı ve asgari ücretin altında alıyorduk. Ayrıca atölye içerisinde ustabaşı ve diğer işçiler isimlerimizi kullanmıyor, bize ‘’Arap’’ diye sesleniyorlardı. Bu sıkıntılarımızı işsiz kalırız diye kimse ile paylaşamıyorduk. Bir gün çalıştığım atölyenin anlaşmalı olduğu markanın denetçileri geldi. Bizimle görüştüler. Mülteci Destek Derneği çalışanları da geldi. İlk etapta kimseye güvenemiyorduk bu yüzden kimseye sıkıntılarımızı anlatmadık çünkü atölye sahibi sürekli bizleri gözetliyordu.

Maaşlarımız eksik yattığı bir gün MUDEM çalışanlarına durumu anlattım. Eksik maaş alıyor, üstüne bir de Suriyeli olduğumuz için ayrımcılığa uğruyorduk. MUDEM çalışanları atölye sahibi ile konuştu ve maaşlarımız asgari ücretten yatmaya başladı. Bununla birlikte; Suriyeli olduğumuz için kötü muamele ve ayrımcılık devam ediyordu. Bu duruma çok üzülüyorduk ve sürekli biz acaba ne yaptık ki bize böyle davranıyorlar diye düşünüyorduk.

MUDEM’den gelen arkadaşlar bizimle ve Türk işçilerle konuştu. Ayrıca, Atölyedeki ustabaşı ile de ayrı ayrı görüştüler. Bu görüşmelerin sonunda artık bize ‘’Arap’’ diye seslenmemeye ve eskisine göre daha iyi davranmaya başladılar. Artık, hem maaşımız tam yatıyor hem de ayrımcılık yaşamıyoruz. MUDEM’deki arkadaşlardan Allah razı olsun.