Ceza ve İtiraz

ANASAYFAYA GERI DÖN

Ceza ve İtiraz

Ekmek fırınında çalışıyordum ve bir gün aniden iki kişi denetim için çalıştığım fırına gelip benden kimliğimi göstermemi istediler. Çalışma izni ve sigorta işlemlerim için istediklerini düşündüm. Kimliğimden bazı bilgileri aldılar ve uzattıkları bir kâğıdın altına imza atmamı istediler, ben de imzaladım. Bu olayın üzerinden yaklaşık iki ay geçtikten sonra adıma bir belge geldi. Belgenin ne olduğunu ve benimle ne ilgisi olduğunu sormak istedim ancak Türkçeyi yeterli şekilde bilmediğim için belgeyi aldıktan sonra ne yazdığını anlamak için Arapça tercümesini yaptırmaya götürdüm. Belge, çalışma izinsiz çalıştığım için 3.527 TL’lik bir ceza ödemem gerektiğini bildiriyormuş. Hemen Türkçe bilen arkadaşım aracılığıyla işverenimle konuştum. Fakat hiç önemsemedi. Bu sorunu çözmek için bir danışmanlık ofisine para ödedim. Ancak bunun da hiçbir yararı olmadı.

Biz fırında birkaç Suriyeli olarak çalışıyoruz ve hiç birimizin çalışma izni, sigortası bulunmuyor. Denetlemeye geldiklerinde fırında sadece ben vardım ve diğer çalışan yabancılar evlerindeydi. İşe yeni başlamıştım. İşe başladığımın üçüncü günü ceza yazdılar. İşverenim, işe başladığım ilk gün bana çalışma izni ve sigorta çıkaracağını söylemişti. Sözlerine güvendim. Bu yüzden çalışmaya başladım. Aileme bakmak zorundayım. Bu cezayı ödemem mümkün değildi. Ayrıca haksızlığa uğramıştım ve ne yapacağımı bilmiyordum.

Bunun üzerine, MUDEM – İşçi Destek Merkezinin sayfasını gördüm. Hak ihlaline uğrayan işçilere ücretsiz destek sağladıkları yazıyordu. Hemen siteye başvuruda bulunarak durumumu açıkladım. Beni arayıp konu ile ilgili bazı bilgiler aldılar.  Cezaya itiraz etme hakkımın olduğunu söylediler çok sevindim ve rahatladım. Beni bulunduğum ildeki MUDEM ofisine yönlendirdiler. Ofiste avukat olduğunu, bana ücretsiz hukuki danışmanlık vereceklerini ve ceza için itiraz dilekçesini yazmamda destek vereceklerini belirttiler. Gerçekten de yaşadığım ildeki MUDEM Ofisi benimle iletişime geçti. Bana hukuki danışmanlık verdiler ve ücretsiz itiraz dilekçesi yazmama yardımcı oldular. Dilekçeyi Adliyede bulunan Baro Adli Yardım Birimine götürüp teslim etmem gerektiğini anlattılar. Dilekçeyi teslim ettikten bir süre sonra adıma bir posta geldi. Cezaya karşı itirazım kabul edilmiş ve idari para cezasının kaldırılmasına karar verilmiş. Sayenizde sorunum çözüldü. İyi ki varsınız. İşçi Destek Merkezi’ne çok teşekkür ederim.