Haklarımız ile varız!

ANASAYFAYA GERI DÖN

Haklarımız ile varız!

Altı aydır çalışma izni ve sigortalı olarak, çalıştığım bölgedeki diğer atölyelere göre nispeten büyük bir atölyede 30 kişilik bir işçi kadrosuyla beraber çalışmaktaydım. İş yerinin soğuk olması sebebiyle işçiler sık sık hastalanarak izin istemek zorunda kalıyorlardı. Atölye yazın çok sıcak kışın ise çok soğuk oluyordu. Fakat sorumlumuz izin vermiyor, tempomuzu düşürerek çalışabileceğimizi söylüyordu. Hepimizden günlük üretim yaptığımız ürün sayısını anlık öğrendikleri için düşük tempoda çalışabilmemiz ise pek mümkün olmuyordu. Birkaç kez bu şekilde ben de çalıştım. Bunun üzerine sorumlumdan azar işittim. Bir gün, şiddetli soğuk algınlığı yaşadığım için uzun uğraşlar sonucu izin alarak hastaneye gittim. Doktordan rapor yazmasını rica ettim. Doktor böyle bir durum için rapor yazamayacağını ama evde istirahat etmemin iyi olacağını ifade etti. Ben de bunun üzerine iki gün evde dinlenerek işe gitmedim. Bu süreçte telefonum kapalıydı. Bu konuda hatalı olduğumun farkındaydım. İki günün sonrasında işe döndüğümde işverenim beni yanına çağırarak istifa dilekçemi imzalamam gerektiğini söyledi. O güne kadar olan tüm alacaklarım tarafıma ödendi. Yalnızca çalışma izni harcı için ödedikleri 500 TL’yi son maaşımdan kesmişlerdi. Ben kendisine istifa etmek ve imzalamak istemediğimi belirttim. Maalesef ki iş ilişkimi sonlandırarak işten çıkışımı yaptılar. Çalışma iznimi ve sigortamı iptal ettiler. Ben de maaşımdan kestikleri 500 TL’yi geri istedim. Vermeyecekleri yönünde açıklama yaptılar.

Bunun üzerine, Türkiye’deki sığınmacılara ve mültecilere ücretsiz danışmanlık desteği veren Mülteci Destek Derneği (MUDEM) ofisi ile iletişime geçtim. Birkaç kez hukuki danışmanlık aldığım ve bildiğim bir dernekti. Daha detaylı bilgi alabilmem için beni MUDEM-İşçi Destek Merkezi’ne yönlendirdiler. Görüşmemizden bir gün sonra İşçi Destek Merkezi’nin çalışanları benim ile iletişime geçtiler. Yaşamış olduğum sorunu ayrıntılı bir şekilde kendilerine anlattım. İşe geri dönmek istemediğimi, yalnızca 500 TL olan kesintiyi almak istediğimi belirtmem üzerine, alacağıma ilişkin izlemem gereken şikâyet yolları konusunda danışmanlık sağladılar. Süreç hakkında detaylı bilgi ve belgeye sahip olduktan sonra işverenim ile yeniden konuşup anlaşmaya gittim. MUDEM-İşçi Destek Merkezi çalışanlarının verdiği hukuki danışmanlık doğrultusunda bir konuşma yaparak işverenimi 500 TL tutarındaki kesintiyi ödemeye ikna ettim.

Türkiye’de yaşayan ve çalışan yabancıların da hakları olduğunu hatırlatan, kendime güvenmemi sağlayan İşçi Destek Merkezi’ne teşekkür ederim. Artık çalışma hayatıyla ilgili birçok bilgiye sahibim ve daha fazlasını öğrenmek için ise İşçi Destek Merkezi’ne ulaşmam gerektiğini biliyorum.