Şikâyet ve Arabulucu

ANASAYFAYA GERI DÖN

Şikâyet ve Arabulucu

4 Suriyeli ve 5 Türk işçinin bulunduğu bir dikiş atölyesinde yaklaşık 1,5 yıldır çalışmaktaydım. İşverenimiz Türk işçilerden çekindiği için onların haklarını veriyordu fakat sığınmacı olarak bizler hakkımızı alamıyorduk.  İşverenim ile aramızda çalışma iznimi çıkarmadığı için anlaşmazlık oldu ve ben işten ayrıldım. İşten ayrıldım fakat işyerinden 2.500 TL alacağım kaldı. İşverenimden kalan ücretimi istedim. Parası olmadığını, eline para geçince kalan ücretimi ödeyeceğini söyledi. Bu konuşmamızdan sonra birkaç kez işverenimle yeniden konuştum. Fakat ödeme yapmadı. Şansımı denemek için son kez aradığımda ise kalan ücretimi ödemeyeceğini söyleyerek telefonu kapattı. Benim sorumlu olduğum bir ailem var, evim kira, faturalarımı ödeyemiyor ve çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamıyordum. Bu paraya çok ihtiyacım var ve ne yapacağımı bilmiyordum. Kayıtsız çalıştığım için şikâyet etmekten korktum.

Arkadaşlarımdan Mülteci Destek Derneğinin – İşçi Destek Merkezi isimli bir projesi olduğunu duymuştum. Çok yardımcı olduklarını söylemişlerdi. Birkaçı başvurup ücretsiz danışmanlık almıştı. Arkadaşımı arayıp sayfanın bağlantısını istedim. Böylece, İşçi Destek Merkezine başvurup durumumu anlattım. Onlardan kayıtsız olarak çalıştırılsam bile şikâyet etme hakkımın olduğunu öğrendim. Şahitlerim ve kayıtsız çalıştırıldığıma ilişkin belgelerle birlikte beni bulunduğum ildeki Baronun Adli Yardım birimine yönlendirdiler.  Önce çekindim sonra gidip Baroya başvuruda bulundum.

Şikâyetimi alarak bana arabuluculuk görüşmesi için randevu verdiler. Arabulucu görüşmemiz işverenim ile birlikte oldu. Bu görüşmede işverenim borcunu ödeyeceğini söyledi ve anlaştık. Gerçekten de işverenim bütün paramı ödedi. Çok mutluyum.